Drip Hario V60- instrukcja parzenia

Drip Hario V60- instrukcja parzenia


Chcesz wejść w świat kawowych smaków i aromatów? Otwórz się na nowe! 

Instrukcja przygotowania dobrej kawy z Dripa Hario V60 w kilku prostych krokach.

 

Dziś przedstawiam krótką instrukcję parzenia kawy za pomocą Dripa Hario V60, urządzenia za kilkadziesiąt złotych, które potrafi naprawdę wiele. Bez zbędnego omawiania historii, rodzajów czy wielkości drippera. O tym będzie całkiem osobny artykuł. Dziś tylko konkretne fakty i rady- krótko, zwięźle i na temat!
Chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem kawy o lekkim, wręcz herbacianym body? Zaczynamy!

Co potrzebujesz?

Właściwie można powiedzieć, że niezbędne są tylko trzy rzeczy:
- Drip Hario,
- filtry,
-kawa (już zmielona) lub kawa i młynek


Natomiast do pełni szczęścia przyda się jeszcze kilka sprzętów, które ułatwiają proces przygotowania kawy, choć w ostateczności można sobie radzić bez nich…
-waga( może być zwykła kuchenna, choć zdecydowanie polecam taką, która jest bardzo precyzyjna i jednocześnie odmierzy czas, np. Hario),
-młynek (nie jest tajemnicą, że najlepsza kawa to taka, która jest świeżo zmielona)
-czajnik z wylewką typu konewka,
-serwer
Dla uproszczenia, przyjmijmy, że używamy najbardziej popularnego Dripa Hario V60 rozmiar 02

KROK 1: Przygotowujemy kawę


 
Najlepsze proporcje, od których proponuję wyjść to 6 gram kawy na każde 100 ml wody. Dziś w naszym dripie przygotujemy 300 ml aromatycznej kawy, dlatego potrzebujemy 18 gram zmielonego ziarna. 
Jak mielimy? To na początku zawsze jest największy problem. Najłatwiej grubość przemiału jest określić jako gruboziarnista sól, może cukier. W praktyce oznacza to, że kawa musi nam parzyć się przez około 2,5-3,5 minuty, a czas ten powinien być wystarczający, aby cała woda swobodnie nam przepłynęła przez filtr z kawą. Jeśli woda leci zbyt szybko- następnym razem zmiel drobniej, jeśli zbyt wolno- zmiel grubiej. W czasie, gdy będziemy mielić kawę wstawmy wodę do zagotowania.

KROK 2: Przygotowanie drippera

Gdy kawa jest już zmielona uszykujmy filtr oraz drip. Filtr zaginamy wzdłuż zgrzewu, aby lepiej się układał w dripperze. Całość ustawiamy na kubku lub serwerze i przelewamy gorącą wodą. Pozwoli nam to rozgrzać nasze urządzenie oraz wypłukać z filtra ewentualne posmaki papieru.


KROK 3: Parzenie

Wylewamy wodę z kubka lub serwera. Do filtra wsypujemy naszą kawę (18g), starając się wsypywać ją maksymalnie na środek, poczym zalewamy niewielką ilością wody (około 50-60 ml) o temperaturze od 88 -96°C rozpoczynając proces preinfuzji. Jest to czas kiedy kawa zaczyna się otwierać i w znacznym stopniu pozbywa się dwutlenku węgla. Odczekujemy około25-35 sekund

Po upływie niespełna pół minuty dolewmy resztę wody. Proponuję zrobić to w dwóch (2x120ml) lub trzech partiach (3x80ml), tak aby całość wody zdążyła spłynąć nam przed upływem 3,5 minut. Choć ja osobiście preferuje parzenie w okolicach 2,5-3 minut. Wtedy kawa jest jeszcze bardziej rześka i lekka.

Wodę starajmy wlewać się tak, aby trafiała ona w środek naszego Dripa, a nie na ścianki, idealnie jeśli uda się przy tym wywołać delikatny ruch kawy.

Gdy woda przepłynęła przez filtr zdejmujemy dripper z naszego serwera lub kubka i mieszamy kawę. Warto to zrobić, ponieważ podczas parzenia kawa "układa" się warstwowo.

Tadam! Smacznego :)

Wszystkie niezbędne sprzęty oraz szeroki asortyment kaw znajdziesz TUTAJ

 

Mariusz Bałut

Barista, od blisko 15 lat związany zawodowo z kawą,

zdobywca tytułu Mistrza Polski Best Barista Vergnano 2019,

zdobywca Międzynarodowego Certyfikatu SCA Barista Professional,

człowiek, dla którego  kawa to więcej niż pasja...